III Tai köögis ja austrisöömisest Lõuna-Tai ööturul

Ööturg on üle Tai tuntud nähtus, kus algab kauplemine umbes siis kui on öö, ehk kui on pime. Väiksemates kohtades kestab lühemalt ja suuremates kauem nagu ikka…

Ööturge on mitmeid: neid, mis ehitatakse igal õhtul uuesti üles ja alla ning neid, mis on loodud just selleks puhuks. On neid, mis toimuvad igal õhtul ja neid, mis leiavad aset vaid nädalavahetuseti.

Turul müüakse riideid, ehteid, lõhnasid ning LÕPUTULT süüa 🙂

Meie külastasime oma esimesi ööturge (nightmarkets) Lõuna-Tais Trangi linnas.

Vanem turg on pikk ja kitsas ning kulgeb mööda sõiduteed. Sealt ostetakse pigem toitu kaasa, kohapeal söömine on kitsas ja tüütu.

21

Valik on väga rikkalik ja mitmekesine – vürtsikad mereannisalatid vahelduvad suppide, sealiha, päikeseprillide, kanalihavarraste, rinnahoidjate ning grillitud kalaga. Kõik on nii kutsuv ja samas ka pelutav, sest ruumi on vähe, lõhnad on omavahel segunenud ja trügimine muutub tüütuks. Muuseas, Tai on tõeline kilekotimaa, kus kõik asjad pakitakse kilekottidesse rohekarpidest kuni suppide-kastmeteni.

2

Teine, uus turg on ehitatud statsionaarse turuna, kus kaup korjatakse õhtul ära, lauad jäävad paika. Sinna on rajatud wc-d, turu keskel ja äärtes on rohkelt laudu, kus einestada ning sotsialiseeruda, müüakse õlut ja rummi. Lettide vahed on tunduvalt laiemad ning söögi ja muu kaup ei ole segamini, vaid erinevates turu äärtes. Kõlarist kostub muusika – vahel kohalikku, kuid ka Britnit ja RHCP.

23
Turul ei suutnud me uskuda, et seal müüakse värskeid austreid ja mis hinnaga? 12 tükki = 2,5 €. Näha soojadel lettidel hunnikute viisi värskeid austreid seismas on ikka ehmatav elamus… Jaa, muidugi, ma tahan neid! Oot, aga mis mu kõht selle peale teeb? “Konjakit! Ja siis võib süüa, mida tahad”, tulid ema õpetussõnad meelde.

Austrid loputas müüja meie õuduseks vees läbi ning pani teisi veel likkugi. Ehk, neid sööma asudes oli kogu mõnus ja soolakas maitse läinud. Soojas seistes oli suuresti kadunud ka tekstuur, jäi vaid teadmine, et olen söönud mereelukat.

Siiski ei müüda kõike soojalt ning paljusid tooteid pakutakse ikka jääl.

Aga tõsi on see, et ööturule tuleb minna tühja, hästi tühja kõhuga, sest see on tõeline mutionu pidu, kus kõike on külluses!

22

 

Kui see, mida ma teen, meeldib teile, hakake fb-s minu lehe Maria Aleksandrovna jälgijaks! Sellega rõõmustate mind väga 🙂 Instagrammis on minu konto kyllusesarv ja youtube`s kanal Maria Aleksandrovna.

Üks kommentaar

  1. Maire

    Kui ma olen sulle midagi sellist soovitanud, siis loodan ikka, et see ka teie puhul toimib! Ja soovin teile, sülg suus,jätku mereandidele!

    Meeldib

Lisa kommentaar