Ahjupeet küüslaugu ja kõrvitsaseemnetega

Mul on olnud õnne, et elu on mulle tutvustanud puudega köetava ahju võlusid. Olen läbi aastate lausa armunud puude praksumisse ning ahjuroogade õdususse. On küllaltki meditatiivne panna halud ahju ning seada end nende veiklemise rütmi. Aeg peatub ja korstnas kostev vihin tekitab igavikulise tunde, ehkki korstnaga elamud on siinmaal alles mõned sajandid vanad.

AhjuroadKord vaatasime õelastega tulemängu, selle asemel et panna peale multikad.

Ahjuroad on ühed ääretult tänuväärsed nähtused: a) need valmivad praktiliselt ise, b) nende valmistamisel ei pea kasutama üleliigselt rasva, kuna pikk haudumine muudab need niigi maitsvaks, c) need valmivad lõhnavabalt, d) valmimine ei võta lisaenergiat, kuna ahju peab kütma nii ehk naa.

Kui mul mõnda muud mõtet, mida küpsetada, ei tule, siis paar peeti panen alati ahju. Peedid on pea sama nõiduslikud köögiviljad kui sibuladki – need muutuvad küpsenult nii magusaks.

Lisaks tavapärasele majoneesi/oliiviõli-küüslauguga salatile saab küpsepeetidest teha hoopis peenemaid toite. Kuna tegemist on ilusa roaga, sobib see väga hästi ka pidulauale, rääkimata maitsvast vahepalast või kergest õhtusöögist. Eriti, praegusel haiguste ajal, kui keha vajab muudkui turgutamist, sest sõbrad peet ja küüslauk on tõeliselt väekad köögiviljad.  Rääkimata petersellist ja kõrvitsaseemnetest 🙂
Küpsetatud peedid küüslauguga

Retsept:

  • Küpseta pisemad peedid ahjuküttega ahjus küpseks. Ahjus küpsedes muutuvad need karamelliselt magusaks. Lõika viiludeks ja lao taldrikule. *
  • Puhasta küüslauguküüned ja pressi. Sega juurde veidi soola ja oliiviõli. Pintselda segu peetidele.
  • Rösti (kuumuta ilma õlita) pannil kõrvitsaseemned ja kreeka pähklid ning purusta kreeka pähklid veidi väiksemaks.
  • Raputa pähklid ja seemned peetidele.
  • Nõrista taldrik üle oliiviõliga.
  • Pane igale peedile värske petersellileht.
  • Riputa kaunistuseks soolahelbeid.

Jah, ka minu kallim, kes igal võimalusel kirtsutab peterselli peale nina, nentis, et seekord sobib see peetidega oivaliselt kokku 🙂

* Pidulikumal sündmusel või suuremate peetide puhul võib võtta peedid ka vormiga välja. Ülejäägid võib niisama nahka panna või püreerida ning panna lusika või tordipritsiga samala taldrikule kaunistuseks.

 

Kui see, mida ma teen, meeldib teile, hakake fb-s minu lehe Maria Aleksandrovna jälgijaks! Sellega rõõmustate mind väga 🙂 Instagrammis on minu konto kyllusesarv.

Advertisements

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google+ photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google+ kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: