Maasuitsusingikaste Vana-Võromaa moodi

Kevadises Tartus Karlovapäevadel astus Eharoosa kirjandusõhtul oma koduõues Raivo V minu juurde ja ütles: “Kui korraldaks õige ühe laheda tondijuttude õhtu augustikuu öös?” Pole vist vaja lisada, et ma kilkasin rõõmust selle jutu peale. Sel nädalavahetusel saigi see tore sündmus tõeks. Pea poolesaja pealine kamp ägedaid inimesi kogunes kaugele Läti piiri äärde külalislahkesse tallu, et laulda ja rääkida üksteisele juhtumisi, mis on ebaloomulikult ning teistpoolsuseliselt juhtunud nende ellu.

Sündmuse ühe osana toimus võrratu õhtusöök Vana-Võrumaa võtmes ehk laual olid lihtsad ning ausad road meie minevikust: suitsusingi kaste kartulitega, karamelliseeritud peedid ning värsked oad võiga. Lisaks juba tänapäevasem värske salat ning suvikõrvitsad juustuga.

Tondijutud Horsil, suvi 2018

Pidulaual trooninud maasuitsusingi kaste on oma olemuselt meile kõigile tuttav peki-jahukaste, kuid eriti hõrguks tegi selle ehtne maasuitsusink ning vahukoor.

20180804_185726Retsept:

  • Ehtsat maasuitsusinki turult või tootjalt, mitte kiletatult poeriiulist
  • Jahu
  • Piima
  • Vahukoort
  • Soola

Tegevuskava:

  1. Lõika sink kuubikuteks või kangideks ning hauta veidi madalal kuumusel, et rasv eralduks.
  2. Lisa rasva ja singi hulka jahu. Kui sink on taisem, lisa veidi võid, kui pekisem, siis võib piisata ka liha rasvast.  Sega ning kuumuta veidi, et jahu jääks ilusa kuldse värviga.
  3. Lisa juurde piim ja vahukoor.
  4. Maitsesta soola ja pipraga.
  5. Valmis kaste vala kausis olevatele keedetud värsketele kartulitele ja sega läbi.
  6. Kaunista maitserohelisega.

Kõrvale oli kausside viisi karamelliseeritud peeti. Aune ütles, et tema on vahel peedid esmalt ära keetnud ja siis praadinud, kuid seekord praadis peedid lihtsalt pannil. Ma jumaldan peete ja need olid jumalikud – peetides olev suhkur oli karamelliseerunud küpsemise käigus ja tulemuseks oli kuninglik maitse.

Search results for Tondijutud Horsil, suvi 2018

Ma ütlen: lihtsuses peitud võlu. Need ausad ja meeliülendavad maitsed ühendasid toreda seltskonna üheks, kes varajaste hommikutundideni tutvusid ja üksteisele kentsakaid juhtumisi pajatasid ning ehtsas suitsusaunas elu helgemaks pesid.

Hing hõiskab kui saad eluteel ühte jalga astuda elutervete, rõõmsate ja asjalike inimestega.

Kui see, mida ma teen, meeldib teile, hakake fb-s minu lehe Maria Aleksandrovna jälgijaks! Sellega rõõmustate mind väga 🙂 Instagrammis on minu konto kyllusesarv ja youtube`s kanal Maria Aleksandrovna.