Kiievi borš

“Kallis, ma teen nüüd Ukraina toetuseks borši. Tead, kui me oleme heades mõtetes seoses Ukrainaga, siis sellest on kõvasti rohkem kasu kui olla hirmunud ja ängistuses!
Ja boršist saavad tulla ainult positiivsed mõtted, sest borš on lihtsalt nii maitsev!” deklareerisin ma ükspäev.

“Oo, kas tead, et Ukrainas on päris palju borši sorte ja kõik on seotud erineva piirkonnaga – odessa, kiievi, l`vivi borš… ma olen neis ju kõigis käinud. Ma ise valiks küll pardilihaga poltaava borši, aga kuna Sina armastad lammast, teen kiievi borši!” ja tõttasin turule.

“Mis asja, õun supi sees?” pööritas Taavi silmi kui ma kutsusin ta endaga koos suppi valmistama.
“Jaa, ja aedoad ka. Kas pole mitte põnev!” olin ma ise nii elevil 🙂

Maitsva ja kosutava Ukraina rahvussöögi valmistamine vähendab enda ärevust ja annab jõudu edasi minna.

Kiievi borš

250 g loomaliha
250 g lambaliha
1/4 kapsapead
4 kartulit
1 suur peet
0,5 l peedikalja
2 spl aedube
2 haput õuna
tomatipastat
1 spl peeneks hakitud pekki
1-2 sibulat
1 porgand
1 peterselli juur
1spl hakitud peterselli
3 loorberilehte
3 tera vürtspipart
1/4 tl jahvatatud punast pipart
0,5 küüslaugumugulat

Tegevuskäik:

1. Keeda looma- ja lambalihast puljong.
2. Kurna puljong ja puhasta liha kontidelt.
3. Eraldi hauta võis hakitud sibul ja riivitud porgand koos tomatipastaga.
4. Haki kapsas ja lisa puljongisse.
5. Lisa kartulikuubikud ja
6. lõpuks hautatud köögiviljad, riivitud keedupeet, aedoad, õunatükid ja liha.
7. Kõige lõpus lisa küüslauguga hõõrutud rasv ja hakitud petersellilehed.
8. Lase korra keema tõusta ja lase pliidil tõmmata.
9. Serveeri hapukoorega.

Ma mugandasin veidi tegevuskäiku ehk peedikalja mul polnud, lambaliha oleks pidanud olema eelnevalt küpsetatud, mitte puljongis keema ja peet riivitud ja toorelt hautatud. Ja noh, natuke sidrunimahla kah. Ja no loomulikult olid ka minu kogused hoopis teised 🙂 Aga minu versioon tuli vähemalt sama maitsev kui “originaal“ 🙂

PS. Salot ehk küüslauguga hõõrutud pekki võiks teha rohkem kui vaid supi jaoks, sest see on nii pööraselt maitsev! Pea sama hea kui Ukrainas koha peal 🙂💛💙💛

Ukraina retseptide ja nende tausta kohta saab lugeda läbi aegade ühest minu lemmik-kokaraamatust, kus ukraina köök peab ühiseid kaasi jagama kahe vaenuliku naabriga 🙁

Seda suppi süües tulevad head mõtted ja soovid huulile, mida Ukraina poole teele saata ja mida Ukraina nii väga praegu vajab!

Elagu Ukraina, elagu Ukraina köök! 💛💙

Kui see, mida ma teen, meeldib teile, hakake fb-s minu lehe Maria Aleksandrovna jälgijaks! Sellega rõõmustate mind väga. Instagrammis on minu konto kyllusesarv ja youtube`s kanal Maria Aleksandrovna.

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: