“Ma tunnen, et mu elu ei ole paigas ning tasakaal kipub kaduma” lausus mu sõbranna oma uue kodu laua taga. “Esmalt tahaksin ma oma toitumise taas korda saada, et valitseks mingi süsteem” ja valas mulle teed juurde. “Ma tunnen, et see oleks esimene samm harmoonilise elu suunas!”
“Hmm, tahaks toitumises süsteemi…” mõtisklesin hiljem kodus. “Aga milline on üldse minu enda söögitegemise süsteem” küsisin nüüd juba kõva häälega.
“Nii, esiteks – 5 peotäit köögivilju päevas, kala 2 korda nädalas ja kord nädalas kaunvilju… Korra nädalas teen kindlasti suppi, nisujahu ei söö… ahjaa, peale Kreeka ja Küprose reise on roheline salat meil igapäevases menüüs. Püüan nädalas toidude sisse poetada peotäie seemneid või pähkleid.”
Nii koostasin lihtsa tabeli, kuhu on kerge märkida oma nädalamenüü.
https://docs.google.com/document/d/1qSXv5vBRjulBLGmJAh-X4Mz1HFytwmkc2-zILvSrC-s/edit
Saad selle kohe välja printida ning käsitsi täita või alla laadida ja oma arvutis täita ning siis välja printida.
Aga selleks, et märkimine läheks kergemalt, kirjutasin tabeli algusesse 4 minu meelest probleemset toiduaine gruppi. Siit blogist leiab ka nende kohta toredaid retsepte- kala, kaunviljad, köögiviljad ja seemned/pähklid.
- Oluline on süüa kala. Selleks ei tule iga päev letist värsket kala tuua. Lisaks toorele kalale on ülimaitsev suitsukala, soolakala ja kalakonserv.
- Kaunviljad on taimne valk ja eestlaste menüüs juba aasta sadu ja üks enimsöödud toiduaineid.
Neid müüakse nii kuivatatult, konserveeritult, kui ka sügavkülmutatult. - Köögiviljade puhul aga tasub meeles pidada, et värvid on neile antud kindla põhjusega ehk igat värvi köögivilja grupp sisaldavad kindlaid vitamiine ning mineraalaineid. Ehk, kollane peet läheb ikka kollase kategooriasse ja lilla porgand lilla kategooriasse jne.

Tervislik ja tasakaalustatud toitumine tähendab, et sööd kõiki toidugruppe, sh eri värvi köögivilju. Nii ei ole oluline meeles pidada, mis vitamiine või mineraalaineid üks või teine sisaldab ja mis just mille jaoks on hea.
Minu välja toodud kala, köögiviljade, kaunviljade ja seemnete/pähklite nimekiri ei ole lõplik ega pretendeeri täiuslikkusele, vaid tõin välja kõige tavapärasemad. Selleks, et enamus oleks silme ees ja mõni võõras nimekirjast kutsuks katsetama.
Nt: kaerahelvestest saab koos rohkete köögiviljade ja punaste ubadega imemaitva panniroa. Nii on kohe selge, et sel nädalal on kaunviljaports täis (oad) ja samal ajal ka lilladest köögiviljades punaste ubade näo juba 1 port kasutatud. Lisaks veel valge sibul, oranž porgand ja roheline suvikõrvits.
Kui ühel nädalal sööd 4 päeva järjest hernesuppi, ei ole oluline järgmine nädal kaunvilju süüa, et ei tekiks tüdimus 🙂
Peale paari nädalat on aga juba hea võrrelda, kas oled jäänud ainult soolaheeringa peale või tasuks vahelduseks võtta ka suitsuskumbriat. Ja äkki tasuks vürtsikilu asemel seada sammud turule ja tuua terve laar räimi. Ja kui ise puhastada ei jõua, kutsu sõbranna külla ja teetassi lobisedes lendab aeg kiiremini. Või veel parem, minge koos turule ja puhastage koos – osa praadige kohe söömiseks ja osale valage marinaad peale.
Loomulikult, saab latikat ja lesta panna ahju, mitte vaid suitsutada, mul sai lihtsalt paberil ruum otsa 🙂
Kaasake kindlasti nädalamenüü koostamisse ka lapsed – kui ise saab valida, maitsevad köögiviljad ja kala palju paremini. Sest kui ahjus hautatud heik ei pruugi lapsi isutada, siis taignas frititud krõbe tursk on inglaste kuulus fish and chips, on iga trendika söögikoha menüüs.
Anna palun teada, kuidas Sul nädala menüü koostamine läheb. Ja kas tabelist on kasu või on selles midagi väga olulist puudu 🙂
Kui see, mida ma teen, meeldib teile, hakake fb-s minu lehe Maria Aleksandrovna jälgijaks! Sellega rõõmustate mind väga. Instagrammis on minu konto kyllusesarv ja youtube`s kanal Maria Aleksandrovna.