Kuidas ma lastega Šoti munasid valmistasin

“Mina keedetud muna ei söö! Mina ei söö riisi ka! Oo, kas me hakkame kotlette tegema? Mis-toit-see-on?-Mis-muna? Oi, kui tore, mina tahan, mina tahan! Ma ei viitsi, tahan telefonimängu mängida! Keedumuna on minu lemmik!” Kõik need kümned hüüded kajasid asendushooldusel elavate laste köögis, kui püüdsin seletada, mis toit see Šoti muna siis ikkagi on.

Kui ma näitasin netist pilte juurde ei suutnud üks väike poiss oma imestust varjata “kuidas see muna sinna hakkliha sisse saab? Toores muna ju voolab välja!”. “No vot, see on maagia, mida me kohe koos tegema hakkama” naersin talle vastu.

Tuli välja, et tegemist oli väga populaarse töötoaga ja kõik need “ma ei viitsi” olid käppapidi kausis ja koksid-koorisid-vormisid hoogsalt kaasa. Ning need 10 ekstra muna, mis sai järgmiseks nädalaks ette keedetud, said söödud juba enne kui hakklihaga Šoti munad prantsatasid pannile.

Šoti munade toidukoolitus asenduskodus

Olen täheldanud, et ükskõik mille segamine kahe käega suures potis pakub lastele tohutut elevust – olgu see siis pelmeenitaigen, riivitud köögiviljad või hoopis hakkliha. “Panengi lihtsalt käed sisse ja segan???” ei suuda lapsed algul uskuda. “Jaa, jaa, ikka mõlema käega. Sa oled nüüd liivakastis päris mitu aastat harjutanud, nüüd aeg seda praktiliselt rakendada” lisan innustavalt ja vaatan kuidas säravate silmadega rüblikud kaevuvad uude põnevasse mängumaale.

Šoti munade toidukoolitus asenduskodus1

Tegevuskavas olen kirja pannud kõik etapid. See postitus pühendab end munadepüha maagiast üle jäänud munadele ehk juurde keeta pole vaja, kui just munaisu jube suur ei ole 🙂

Retsept:

  • Iga sööja või söögikorra kohta 1 muna
  • Iga muna kohta u 100 g hakkliha
  • 1 kg hakkliha kohta 2 toorest muna
  • Sibulat
  • Riivsaia
  • Soola
  • Pipart
  • Või/ jaa oma lemmik maitseaineid

Tegevuskäik:

  1. Keeda munad vastavalt oma soovile. Arvesta, et kui teed neid ahjus, siis nad valmivad seal edasi. Liiga kaua keedetud muna jääb aga kuiv ja tulemus ei ole nauditav. (Lapsed siiski nõudsid täiesti kõvasid ehk 10 minuti munasid).
  2. Puhasta ja haki sibul hästi peeneks. Või hoopis riivi.
  3. Lisa hakkliha hulka sibul ja 1 kg hakkliha kohta 2 toorest muna.
  4. Lisa paar peotäit riivsaia.
  5. Sega kõik omavahel korralikul ja maitsesta.
  6. Keedetud munadele vala kohe külm vesi peale.
  7. Koksi munad katki ja eemalda koor.
  8. Jaga taigen nii mitmeks palliks kui on mune.
  9. Võta taignapall endale kätte ja silu see suureks ja õhukeseks.
  10. Seejärel pane hakkliha peale keedetud muna
  11. ja voldi hakkliha ümber muna.
  12. Mudi ja silenda hakkliha korralikult, et mitte kuskilt ei jääks mitte ühtegi vahe sisse. Muidu hakkab ümbris küpsedes pragunema.
  13. Veereta palle riivsaias.
  14. Prae või küpseta ahjus.
    1. Kui praed, siis sellisel juhul läheb tarvis õli. Ühele pannile mahub u 3-4 palli ja kui 2 panniga küpsetada, siis saab 6-8 muna korraga valmis.
    2. Prae nii, nagu kotlettegi, et väljast jääksid krõbedad ning seest pehmed ja mahlased. Ehk, esmalt anna kuuma ja siis küpseta madalamal temperatuuril kaane all, et liha läbi küpseks.
    3. Keera palle iga veidi aja tagant, et tulemus jääks ilus ümmargune. Minu esimesed Šoti munad olid näiteks kolmnurksed, sest ma jätsin nad liiga kauaks ühele küljele.
  15. Ahjus on nendega oluliselt lihtsam. Lihtsalt pane ahju ja ongi kõik. Kui soovid, võid neid vahepeal ka keerata, et pallid muutuksid igast küljest ilusasti kuldseks. Küpseta 180-200 C ahjus 20-30 minutit. Kui rasv hakkab juba välja voolama, on kõige tagumisem aeg need välja võtta.
  16. Ära heitu, kui mõni pall praguneb ja muna on seest näha. Nagunii lõikad selle serveerides pooleks ja siis ei paista väike iluviga välja 🙂
  17. Söömise ajal siputa peale veidi soola ehk lisa väike tükk võid. Või kasta hoopis oma lemmikkastme sisse.
  18. Munad on sama maitsvad ka järgmisel päeval külmalt võileiva peal.

Pesto, Kevad 2017

Kui ma oma emale rääksin plaanist minna Tartu Laste Turvakodusse ja asenduskodusse Šoti munade töötuba läbi viima, muutus ta kohe väga nostalgiliseks: 

Ema: “Tead, mul tuli kohe mu lapsepõlv meelde. Meil peeti ju kõik peod nendega maha. Tõsi, meie nimetasime neid hakkliharullideks. Toores pall pandi marli sisse ja siis keedeti.”

Mina: “Ohoo ja pärast saab ju seda puljongit peale juua. Kui hea mõte!”

Kevad3.jpg

Kui see, mida ma teen, meeldib teile, hakake fb-s minu lehe Maria Aleksandrovna jälgijaks! Sellega rõõmustate mind väga 🙂 Instagrammis on minu konto kyllusesarv ja youtube`s kanal Maria Aleksandrovna.

2 comments

  1. Pingback: Munadepühajärgne nädalamenüü | Küllusesarv

  2. Maire Aigro

    See on kindlalt mõnus söögikord. Huvitav, miks neid vanasti ahju ei pandud. Küpsetamine on kindlasti lihtsam variant kui keetmine.

    Liked by 1 person

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: