Ahjus isevalmiv bataat lisanditega

“Tead, ma teen Sulle midagi eriti värvilist ja hõrku” ütlesin läinud suvel oma kallimale. Tema silmad lõid särama ja kogu olek oli põnevil. Aga kui ta kuulis, et ma räägin küpsetatud maguskartulist, siis kõik see erutus haihtus. Silmanurgast, nagu laps piilub vahel võisilma pudru peal, uuris ta lauale tulnud pehmet kuhilat. Kuid iga ampsuga, mis ta võttis, tuhin aina suurenes ning silm lõi rohkem särama.

Kuna tegemist on iga perenaise unistusega, sisuliselt isevalmiva roaga, tegin seda veel ja veel ning tagatipuks pakkusin ka oma suvelõpupeol külalistele.

Ega siin muud ei olegi, küpsetad bataadi valmis, kraabid kahvliga sisu lahti ning igaüks lisab enda portsule head ja paremat. Ainus, mis võtab aega, on baatadi küpsemine. Ülejäänud on juba kukepea 🙂

Bataat kreeka jogurtiga

Bataate võib täitsa ükskõik mis lisanditega, kuid ausalt, mulle endale meeldib lihtsalt juustu, vürtside ja kreeka jogurtiga enim.

Neid oma külalistele serveerides küpsetasin bataadid eelmisel päeval ette ja peol lasime vaid grillil kuumaks. Põnevuse lisamiseks praadisin juurde peekonit, seeni, hakkisin punast sibulat, paprikat, poolitasin kirsstomateid, et igaüks saaks endale oma erilise lootsiku kujundada. Hasarti oli küll, sest kellele ei meeldiks valida ja kombineerida 🙂

Selle roa maitse on üles ehitatud kombinatsioonile: magus, soolane, hapukas ja vürtsine, kui üks nendest maitsetest ära langeb, on tasakaal paigast ära. Magususe annab bataat, soolase ja rasvase juust, hapukust lisab kreeka jogurt ning vürtsidest võib kasutada, mis iganes endale meelepärane 🙂

Retsept:

  • bataat
  • juust
  • kreeka jogurt
  • maitserohelist enda valikul, mina eelistan koriandrit
  • vürtse enda valikul, mina kasutan nii punast pipart, tšillit või marineeritud jalapenot
  • soola
  • fooliumi
  • soovi korral seeni, peekonit, paprikat, sibulat…
  1. Esmalt pese bataat ja lõika pooleks. Kui juhtuvad olema pisikesed bataadid, siis koori lihtsalt 1/3 bataati pealtpoolt ära.
  2. Seejärel lisa kooreta poolele veidi soola ja mähi fooliumisse nii, et saaksid seda pärast pealtpoolt avada. Maguskartulist tuleb küpsemisel veidi kleepuvat vedelikku ja me ju ei taha, et terve elamine oleks seda täis 🙂
  3. Küpseta u 200 kraadi juures. Küpsetusaeg oleneb bataadi suurusestu 30-60 minutini.
  4. Vahepeal riivi juust, haki tšilli/jalapeno või keera lihtsalt adžika purk lahti 🙂
  5. Kui kasutad lisandeid, siis haki need ja prae vajadusel kergelt läbi.
  6. Selles punktis võiks iga sööja mängu astuda. Kui bataat on valmis, siis ava foolium pealtpoolt ning kraabi kahvliga sisu läbi. Selles punktis ära veel fooliumit eemalda, sest toit on kuum ja foolium aitab paremini seda kahvliga töödelda.
  7. Lisa juust ja sega omavahel bataadiga.
  8. Nüüd lisa vürts ja soovi korral lisandid.
  9. Kõige peale aseta mütsina kreeka jogurt ning kaunista ohtralt maitserohelisega.
  10. Ja nii lihtne see tõesti ongi. Võid süüa nii, et foolium jääb taldrikusse, mis aitab paremini bataadil püsti püsida või eemaldada selle ning tõsta roog lihtsalt kaussi 🙂

Võilill

“Ma olen toidu suhtes väga konservatiive” lausus mu sõbranna Liisa peale pidu. “Ma tavaliselt tahan süüa tavalist kartulit ja siis liha, kastet ja mingit salatit. Aga ausalt, mulle täitsa meeldis see, oli selline huvitav ja ma sõin hea meelega”.

Bataat teeb oma võidukäiku, on ju igas enesest lugupidava söögikoha menüüs ülimalt maitsvad, kuid see eest rasvased bataadifriikad. Mina olen viimasel ajal palju bataadi kasutanud ja kindlasti kirjutan sellest veel!

Kui Sulle tundub, et Sinu kallimale, lastele või vanaisale ei piisa vaid kartulist juustuga, siis ma kujutan ette, et paneeritud krõbedad räimed sobivad siia juurde justnagu valatult 🙂

Kui see, mida ma teen, meeldib teile, hakake fb-s minu lehe Maria Aleksandrovna jälgijaks! Sellega rõõmustate mind väga 🙂 Instagrammis on minu konto kyllusesarv ja youtube`s kanal Maria Aleksandrovna.

Advertisements

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google+ photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google+ kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: