Trapes ehk laud peale papiks pühitsust

Läinud laupäeval kogunesid kuldsete kuubedega papid Räpina Püha Sakariase ja Eliisabeti kiriku, et pühitseda enda hulka minu ammune sõber, hetkel 33 eluaastat käiv, Timoteos.

Peale meeleolukat teenistust järgnes trapes ehk kreeka keeles laud, mis praktilises tõlkes tähendab ühissöömist. Samasugune tore rituaal on tavaks nii õigeusu kui luteri kirikus, kus tavapäraselt atsakamad daamid keedavad peale teenistust teed ja toovad lauale kringli ning sprotivõileivad. Kui hästi läheb, siis saab ka suppi ja sooja pirukat. Ja meil seekord läks. Laud oli lookas. Vastse papiproua ehk maatjuška Annika sõnul ongi Räpina koguduse daamid alati vaaritamas mitte vaid kehale, vaid ennekõike hingele.

Timotheuse papiks pühitsemine1

Kogudusemaja lauad olid kaetud rõõmsavärviliste vakstutega ning kuhjatud veelgi kirevamate roogadega. “Ohh, mis te nüüd pildistate siin, meil ei olegi ju laual midagi, kõik koogid on ju tagaruumis, kartulid alles keevad ja lammas ning guljašš on ahjus” seletas üks daamidest.

Ma siiski pildistasin, aga suures nautimishoos jäi osa ka pildistamata.

Sooja toiduna toodi esimesena taldrikutega lauda kalasupp, mis oli rikkaliku puljongi ja õrnade koha tükkidega unelm. Ma jumaldan häid kalasuppe ja see oli tõesti väärt endast rääkimist. Puljong oli rikkalik, hea maitsestusega ning lisapunktid teenis seekord supitaldrik 🙂

Peale suppi saabusid daamid lambalihaga. “Jaa, Timo ise marineeris selle, meie valasime pärast ainult rõõska koort peale”. Kui meie kallimaga arvasime, et liha oli lastud seista valge veiniga, siis asjaosalise käest uurides selgus, et ei, õlle ja õunaäädikaga. “Panin endatehtud koduõlut ja lisasin kodust õunaäädikat. No tegelikult peaks lambaliha ikka suure tükina lauale tulema, aga no siin oli ju nii palju rahvast ja kus sa selle lambajalaga siin jändad. Ära muretse, küll kunagi teeme ka peo, kus saad lambajala hambusse” naeris Timoteos.

Timotheuse papiks pühitsemine2

Olen kodus korduvalt teinud vinegretti ja iga kord on kallim teinud märkuse, et õige vinegrett käib ju ikka poslamaslaga ehk päevalilleõliga. Mul oli hea meel tõdeda, et seekord sai ta nautida tõeliste vene verd daamide meistriteost. Kõik salatid alates vinegetist kuni kartulisalatini olid hakitud peeneks nagu vaid vanakooli daamid (või nende verd järeltulijad) oskavad.  Ma muidugi ei jätnud seda neile korduvalt mainimata ja oli erakordselt armas, kuidas võõrad naised mu avalduste peale mind kallistasid ja silitasid.

Timotheuse papiks pühitsemine5

Õhtul vaiksel järelpidustusel saunasoojas peremehe endatehtud õlut limpsides tunnistas külas olnud iraanlane, kuidas ta tunneb, et lõuna-eestlased on palju avatumad kui põhja pool. Vot sel hetkel tundsin nii suurt uhkust, et olin kolinud juba õige ammu pealinnast Liivimaa kubermangu 🙂

Kui see, mida ma teen, meeldib teile, hakake fb-s minu lehe Maria Aleksandrovna jälgijaks! Sellega rõõmustate mind väga 🙂 Instagrammis on minu konto kyllusesarv ja youtube`s kanal Maria Aleksandrovna.

Advertisements

One comment

  1. Maire Aigro

    Väga värvikas kirjeldus! Tekkis peaaegu tunne, nagu oleksin ise kohal olnud. Südamlik õnnesoov Timoteusile ja Annikale!

    Liked by 1 person

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google+ photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google+ kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: