Ahjus küpsenud lambajalg kaalikatega

Kätte on jõudnud endasse vaatamise ja rahunemise aeg. Loodus on läinud puhkerežiimile ja ka meie närvisüsteem vajab aega hingetõmbeks. Eesti rahvatraditsiooni järgi liiguvad novembris Hingedepäevast Kadripäevani ringi toonelatagused hingesandid ja külastavad maapealseid sugulasi ning jälgivad nende käekäiku. Mul tekkis ükspäev ketserlik mõte tõmmata paralleel detsembris ringiluusivate pisikeste punasemütsiliste tegelastega… Üks hingedeaja traditsioone on jätta Hingedeööl (hingedeajal) laud koristama, et küllatulnud sugulased saaksid pruukosti võtta, just nagu talvise pööripäeva ööl.  

Nii nagu on oluline suhtuda lahkunutesse hästi, on tähtis hoida oma ligimesi nüüd ja praegu. Ja mis võiks olla veel õdusam, kui panna ahju praad, tuua keldrist pudel õunamahla ja veini ning naerda koos sombusele novembrile näkku!?

Hingedeajal koossöömise prae tegin seekord lambajalast. Kahjuks Tartus liiga paljudes kohtades lambaliha ei müüda ja valik on täpselt see, mida parasjagu kätte saad. Meie leidsime Iiri lambajala Rimist, millel ka kont seest välja võetud, praad ise aga vormi andmiseks nööridega kokku tõmmatud… Aeg ajalt on lambal ka soodushind ja siis on seda ju eriti mõnus nosida.

Iiri kondita lambajalg Rimist

Maitseained ja -taimed erinevad tihti oma värskusastme ja intensiivsuse poolest ja sestap on raske anda ka täpseid koguseid.

Retsept:

  • Lambajalg (u 1,6 kg)
  • 1 küüslauk
  • Purustatud must pipar
  • Rosmariin
  • Kuivatatud koriander
  • Värske koriander
  • Sool
  • Tüümian
  • Kaalikas
  • Porgand
  • Sibul

Tegevuskäik:

  1. Puhastasin terve küüslaugu. Umbes ⅓ küüntest panin lamba sisse kondi asemele. ⅓ küüntega pikkisin liha. Esmalt tegin teravaotsalise noaga liha sisse risti ja siis surusin auku küüslauguküüne. Ülejäänud ⅓ küüntest hakkisin peeneks ja hõõrusin koos teiste maitseainetega lamba jala korralikult sisse.
  2. Mässisin liha kilesse ja jätsin mitmeks tunniks külmkappi maitsestuma. Veel parem oleks lasta seista üleöö või hoopis terve päeva 🙂
  3. Enne küpsetamist tasub liha võtta alati toatemperatuurile tahenema, et temperatuuri muutus ei oleks küpsetades liiga järsk ja tulemus on parem.
  4. Mina küpsetasin seekord puuküttega ahjus 1 tund.
  5. Kui liha küpses, puhastasin kaalikad, porgandid ja sibulad ning lõikasin suupärasteks tükkideks. Maitsestasin soola, pipra ja vähese tüümianiga.
  6. Peale ühte tundi lisasin köögiviljad lihale. Peeti seekord ei pannud, sest see värvib kõik punaseks.
  7. Lisasin ka veidi vett, et tekiks kaste.
  8. Küpsetasin veel 1,5 tundi.
  9. Kui ma oleksin elektriahju kasutanud, siis vast küpsetanud 180 kraadi juures 2 tundi või 160 kraadi juures 2,5 tundi.
  10. Panin elektriahju grillrežiimile 250 kraadi juurde. Kui liha tuli ahjust, siis andsin 4 minutit kuuma ja mmmm, kui ägedalt krõbedaks see pealt muutus.

Kaalikad ja lambaliha on imeline kooslus, mis sobivad ilmestama sombust ja pimedat aega.

Aksesuaarid piltide juurde7

Vihma küll sajab ju pilvede vinas
taevas, kui maa sügisudude tinas
pilvi rebides vilistab tuul…
kirjutas August Alle Eesti pastoraalis

Meie käisime sõbrannaga aga surnuaial, panime oma armsatele küünlad, aga siis juba istusimegi lauda ja rõõmustasime, et meie saame olla just siin ja praegu ja et meil on koos hea olla 🙂

Kui see, mida ma teen, meeldib teile, hakake fb-s minu lehe Maria Aleksandrovna jälgijaks! Sellega rõõmustate mind väga 🙂 Instagrammis on minu konto kyllusesarv ja youtube`s kanal Maria Aleksandrovna.

Advertisements

One comment

  1. Maire Aigro

    Mulle meeldib see kõik nii väga, kuidas sa seda pimeda ajaga võitlemist kirjeldad! Kaalikas on koos lambalihaga tõesti maitsev!

    Liked by 1 person

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google+ photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google+ kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: