Grillitud maks ja maksapasteet

[Saatuse tahtel olin ma päris mitu nädalat haiguse küüsis, mis hoidis mind eemal köögist ja toidutegemise imelisest maailmas. Niikaua keetis ning küpsetas minu kallim, kes serveeris head ja paremat lausa voodisse. Taastununa oli just see meie ühine roog. Laske hea maitsta!]

Kõigil Põhjamaa rahvastel, sh vanadel eestlastel oli soojal ajal suveköök ning süüa tehti ikka õues. Pole siis ime, et ka meie valmistame igal võimalusel süüa grillil. Meil on tegelikult grillihooaeg avatud aasta läbi, ka mudasel kevadel, lumisel talvel ning ka värvilisel sügisel 🙂

Kuna liha ning kala on hõõguvatel sütel juba korduvalt käinud, oli lõpuks aeg maksa käes. Mõnus, mahlane ning pehme veise maks on jumalik!Grillitud maks ja pasteet

Maksa valmistamise juures on kõige olulisem seda mitte üle küpsetada, täpselt nagu kalagi. Enne grillimist tuleb maks kelmetest puhastada ning lõigata viiludeks. Kindlasti tasub jätta viilud paksemaks, nii u 2-3 cm, siis jääb tulemus mahlasem ning hõrgum. Meie grillisime mõlemalt poolt kokku u 10 minutit, aga kõik oleneb ikka tüki suurusest ning paksusest. Kuigi maksale sobivad kindlasti ka igasugused põnevad marinaadid, siis meie lisasime vaid soola ja värskelt jahvatatud musta pipart.

Kui muidu viib mõte pasteedist rändama jõuluradadele, siis tegelikult sobib see suurepäraselt suvisesse menüüsse. Toitvat ja a- ja b-vitamiini rikast määret võib süüa nii leival, salatis või kasvõi (püree) supis.  

Niisiis, kallim tõi turult 1,5 kg noorlooma maksa, mille mina siis puhastasin ja portsjoniteks lõikasin. Kord grillisime pisikesi broilerimaksa tükke vardas, kuid need muutusid liiga kiiresti kuivaks ning ohutum on alustada suurematest tükkidest. Oluline, nagu ka liha ja kala puhul, et tükid oleksid kas a) kõik ühe suurused või b) suuremad tükid läheksid grillile varem.

Meie grillisime umbes 2-3 cm paksuseid tükke 10 minutit. Alati tasub üks tükkidest varem maha võtta ning proovida. Oluline, et maks jääks seest kergelt pehme ning vetruv, liiga kuiva maksa ei jaksa küll keegi süüa, siis aitab tõesti ainult hapukoore kaste peale teha 🙂
Kui maks on valmis, tasub kohe asuda maiustama ning selleks ajaks panna peale peekoniviilud, porgand, sibul ja fenkol. Kui tihti olen kasutanud suitsu seapõske, siis tahtsin, et seekord jääks domineerima grilli nüanss.Aksesuaarid piltide juurde4

Kui kõht on jumalikult maitsvat maksa täis, on ka ülejäänud pasteedi koostisosad saanud grillil valmis. Ja pasteeditegu võibki alata!

Vaid maksast tehtud pasteet jääb kuiv, seega tuleb lisada rasva ning maitseks ja pehmuseks köögivilju. Rasvainena võib kasutada nii seapekki(peekonit, seapõske) või hoopis võid. Rasv hangus külmkapis ja muudab pasteedi raskesti määritavaks, seega tasub ohtralt lisada ka maitseköögiviljasid, mis muudavad lõpptulemuse kreemisemaks. Magus sibul on muidugi klassika, aga ka aniisine fenkol ning hapukas tomat(ipasta) annavad põneva lisanüansi.

Tomatit ja paprikat tasub grillida fooliumis, et aur võtaks naha lahti ja seda oleks hiljem mugavam eemaldada.

Mõningaid maitsestusvõimalusi:

  • porgand, sibul, küüslauk, fenkol
  • porgand, sibul, röstpaprika
  • sibul, tomat

Alkohoolseid jookse paaritatakse ehk sobitatakse toidu kõrvale: kes ikka kellega sobib? Sama kehtib ka toidu sisse pandavate jookidega. Üks mis kindel, Vana-Tallinn sobib hästi pasteedi sisse – annab maitset, magusust ning on sobilik ka hinnaklassi poolest. Katsetada tasub kindlasti ka teiste kangete jookidega, mis lisavad särtsu ning sära ning piserda neid veidi grillides maksale või tilguta sortsuke valmis pasteedile. Meie maitsestasime lisaks Vana-Tallinnale ka musta pipra ning muskaatpähkliga.

Selleks, et lõpptulemus jääks nauditav ning mõnus, on oluline lasta tooraine kindlasti vähemalt kaks korda läbi hakklihamasina.Aksesuaarid piltide juurde5

Ja kui pasteedilaar on kapis, ei pea enam muretsema ootamatu näljanäpistuse või üldse õhtusöögi pärast. Meie oleme nüüd kaks õhtut määrinud sellele krõbeleivale pasteeti, katnud õhukeste rediseviilude või hoopis pohlamoosiga ning lonksanud kõrvale melissiteed 🙂 Ahh, suvi on võrratu, ei ole mõtet seda liigselt köögis kuuma pliidi taga olemise peale raisata!

Hea lugeja, millised on Sinu pasteedi maitsestamise viisid? Mida paned pasteedi sisse, et see jääks jumalik ja ideaalne?

Kui see, mida ma teen, meeldib teile, hakake fb-s minu lehe Maria Aleksandrovna jälgijaks! Sellega rõõmustate mind väga 🙂 Instagrammis on minu konto kyllusesarv ja youtube`s kanal Maria Aleksandrovna.

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: