Gruusia köögist IV (saiad ja hatšapurid) ja Prometheuse koobas

Nisujahu ja sellest valmistatud tooted moodustavad olulise osa gruusia köögist. Iga söögikorra juurde tuuakse suur kuhi purisid, harvem ka kohevat tavalist saia. Puri on suur kohev õhuaukudega sai, mida müüakse palju ka Eesti poodides. Seda küpsetatakse suures ümmarguses ahjus, kus sai valmib ahju seina küljes. Sarnase tehnoloogiaga küpsetatakse Indas tandoori ahjus naan leiba ehk saia.

27

Harvem kohtasime õhukest lavašši, mida kasutati serveeringuna, kas kandikul toidu all või siis hoopis kebabi ümber. Tegelikult kuulubki see rohkem Armeenia kööki, kus meiegi seda nautisime.

111.jpg

Palavalt armastatud kohalik söök on hatšapuri ehk juustuga täidetud suur ümmargune pirukas. Gruusias on lõpmatul hulgal põnevaid hatšapurisid, mis on traditsiooniliselt välja kujunenud erinevates regioonides. Täidiseks kasutatakse erinevat sorti juuste, aga ka ubasid, keedumunasid või maitserohelist.

Üks tavapärasemaid on imeruli hadžapuri, mis suur ümmargune pirukas täidetud imeruli juustuga. Serveerides lõigatakse see 6 sektoriks, mida on mõnus näpu vahelt süüa.20180412_102153_a

Megruli hatšapuri on sarnane imeruli hatšapurile, kui sellel on lisatud veel juustu peale. Kasutatakse nii sulguni kui imeruli juustu.

Kuninglikul ehk royal hatšapuril on suured juustuviilud pandud hatšapuri peale.

Acharuli/ adjarian/ajaran/ adjaruli hatšapuri on lootsikukujuline sai, kus sees on juust, pooltoores muna ja sulavõi.

Collages2

Abhaasiast pärit achma hatšapuri koosneb mitmetest taigna ja juustu kihtidest, meenutades lasanjet.

Lobiani on taimne pirukas, mis näeb välja nagu hadžapuri, kuid juustu asemel on kasutatud maitsestatud ubade massi. Tegemist on äärmiselt maitsva roaga, mida ka veganid saavad oma nautida. Kuigi tegemist on seedimise mõttes keerulise roaga, oli just see üks minu lemmikutest reisil 🙂

 
Hinkaalid on pelmeeni sarnased taignast ja lihast koosnevad pallid, millest ma kirjutasin juba eelmises postituses.

Kuigi need road on äärmiselt maitsvad, on need ka ülimalt keerulised seedida. Kui Sinu igapäeva menüüsse ei kuulu eriti palju nisujahu, siis tasub nendega piiri pidada. Ja muidugi täidavad need ka kauaks ajaks kõhtu ja midagi muud peale süüa on juba keeruline 🙂

Gruusias tehakse ka mitmeid roogasid maisijahust, küll putrusid juustuga (elarji) ja muud. Meil oli õnn kohtuda kahel korral maisijahust kotlettidega ehk mchadi`ga, mida süüakse lisandina toidu kõrvale. Kui soojad krõbedad pätsikesed tulid pannilt, olid need jumalikud!


Prometheuse koobas asub Khuthaisist 21 km kaugul. Mina ei olnud kunagi varem käinud maa aluses koopas, ega näinud ei stalaktiite ega stalagmiite. Seega oli see vapustav kogemus. Koobas avastati alles 1984 aastal ja on pikk u 1,6 km. Maa alune koobas on seest valgustatud ja kohati ka värvilise valgusega. “Milline kitš!?!” ütles mu sõber A., aga tegelikult aitab värviline valgus paremini mõista koopa sügavust ning erinevaid tasapindu.

41Koopasse pääseb koos grupiga, aga samas ei pane keegi tähele, kui jääd teistest maha ning uudistad omalkäel. Tagaukse juures lihtsalt loetakse kõigi varbad üle 🙂 On päris äge jääda grupist maha ning hingata vaikuses maaalust, kohati rõsket õhku endasse. Kuuled, kuidas maa alune jõgi vuliseb ja suured moodustised vahivad laest alla nagu koopakollid.
Kuna tegemist on tähtsa turismiobjektiga, viitavad sellele kõik sildid ning igal nurgal seisab maršutka või taksojuht, kes on nõus sind sinna kohale viima.

4

Järgmises postituses kirjutan juba Gruusia suppidest, kastmetest ning sellest, milline on elu külas.

Kui see, mida ma teen, meeldib teile, hakake fb-s minu lehe Maria Aleksandrovna jälgijaks! Sellega rõõmustate mind väga 🙂 Instagrammis on minu konto kyllusesarv ja youtube`s kanal Maria Aleksandrovna.

Advertisements

One comment

  1. Pingback: Gruusia köögist V (supid ja kastmed) ja elust külades | Küllusesarv

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google+ photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google+ kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: