Gruusia köögist I ja 2 sõna Khuthaisi linnast

Kuna Wizzair lendab praegu otse (3,5 h) ja soodsalt (99 €) Riiast Khuthaisisse, leidsime et Gruusia külastamine võiks olla hea mõte. Kui põhjaeestlastele tundub ehk Riia kaudu reisimine kauge, siis juba tartlastele ei ole vahet, kas lennata pealinnast või Lätist.

Nii pakkisime end jahedas Eestis kokku ja soojas Gruusias lahti.

Ma peatun Khuthaisi võimaluste ja külastamisväärsuste juures hiljem, kui olen kõik olulise välja selgitanud 😀

Gruusia on ilus, rikka ajaloo, kauni looduse, imemaitsva köögiga vaene maa. Khuthaisi on nagu Eesti 90ndail: räämas majad, korratus riigis ning inimestes. Rahvas on tõesti sõbralik ja armas, kuid teenindaval personalil on tihti sõbraga olulisem suhelda, kui Sulle tähelepanu pöörata – enda asjad ikka kõigepealt! Nt kingapoe müüjal on sõbrannaga olulised jutud vaja esmalt lõpetada, kui Sulle tähelepanu pöörata ja bussijuht paneb keset tänavat kõigi jaoks liikluse seisma, et kolleegiga vahetada uudiseid ning pakke. Siin ringi liikudes tunned end kui rikas lääne turist. Kõik on odav, aga ka korrast ära, ohkad ja meenutad möödunut. Kuigi riik on vaene, siis kultuur on rikas ja oi kui sügav on toidukultuur!

Ja tõesti, Gruusia köök on lihtsalt võrratu! Eestlastele on tuttavad Borjomi vesi, Tarhunni limonaad, tšatša naps, Kindzmarauli vein, hinkaalid, adžika, hadžapuri, hartšoo, tolmad ja sai puri. No kui need Eestis tunduva toredad, siis koha peal on need veel 10 korda maitsvamad ja kolm korda odavamad. Kohalik lari tuleb jagada kolmega, et saada euro.20180416_133730

Hinkaalid on siin suured nagu rusikad. Erinevalt Eestis müüdavatest on siinsetel “sabad” taga. Tellida saab neid 5 kaupa ja lauda tuleb tulikuum aurav kandik. Võtad siis hinkaali sabapidi pihku ja hammustad. Oh taevas, kui hea on see taigen – õhuke ja õrn. Siis luristad seest puljongit peale ning haukad suutäie liha. Mõnedes kohtades tuuakse veiniäädikat lisaks, mida saad valada hinkaali sisse. Gruusias süüakse väga palju rohelist – sibulat, küüslauku, peterselli, korjandrit ja seda kõike on külluslikult ka täidises. Lihast ja ürtidest moodustub imeline puljong taigna sisse. Sööd ja mõnuled, aga hinkaali saba jätad alles, sest see on mõeldud vaid hoidmiseks.20180415_223638

Meie oleme tellinud hinkaalide juurde salatit. Üks populaarsemaid siin on tomati-kurgi salat kreeka pähklitega.  Kord nii kord naa, aga kreeka pähklid tehakse pulbriks ja segatakse koos sibula ja ürtidega ülejäänule. Vahel lisatakse ka veidi vett ja tulemuseks on salat taimse piimaga. Lisaks sellele salatile on Gruusias lai ja ülimalt maitsev taimetoidu valik, mille iseärasused soovin saabuvaks grilli hooajaks iseäranis hästi selgeks saada.

Minu senine lemmik taimetoit on pkhali ehk köögiviljapätsikesed kreeka pähklitega. Olen seni söönud spinati, baklažaani ja paprikaga. Kreeka pähkleid pannakse vast kõikidesse toitudesse: hartšoosse, salatisse, magustoitu, aga alati nii oskuslikult, et see ei muutu tüütuks. Phaklit tehakse erinevate köögiviljadega, mina olen söönud põhiliselt spinatiga, baklažaaniga ja paprikaga, samas peedi ja kapsaga on veel proovimata. Tegemist on külmage suupistetega, mida võib süüa omaette eelroana või lisandina salati asemel.20180416_140432

Pea ükski söögikord ei möödu ilma, et saia ei toodaks lauda. See on tõesti maa, kus süüakse väga palju nisujahust tooteid ja kõik need on ka hullult head. Vahel oleme suutnud ettekandjaid peatada öeldes: “Ei, ei, ainult salatit ja liha palun”, aga nende kohkunud nägudega ei ole osanud küll midagi peale hakata…15238732684571559557094

Seiklused jätkuvad juba õige pea!

Kui see, mida ma teen, meeldib teile, hakake fb-s minu lehe Maria Aleksandrovna jälgijaks! Sellega rõõmustate mind väga 🙂 Instagrammis on minu konto kyllusesarv ja youtube`s kanal Maria Aleksandrovna.

 

Advertisements

One comment

  1. Pingback: Phkali ehk taimne köögivilja amps Gruusia ja Eesti moodi | Küllusesarv

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google+ photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google+ kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: