Vabade Läänemere räimede ahjuroog

Värvilise toidu toredus ei peitu vaid tema tervislikkuses, see paneb oma iluga helisema hinge! Värvilist rooga on ka palju meeldivam süüa kui ilmetut ja plassi. Vaadake vaid, kui ilusasti säravad räimed värviliste köögiviljade vahel ja lausa kutsuvad end sööma. Jaa, peale esimest korda, tegin sama rooga lausa mitu korda samal nädalal 🙂

Siin ta on: Vabade Läänemere räimede ahjuvorm!

Rooga saab teha kahte moodi: paned toored komponendid potti ja küpsetad kauem või kasutad (eelmisest päevast järgijäänuid) eelkeedetuid ja roog valmib kiiremini.

Kogused olenevad ahjunõu suurusest, aga siinkohal on küll parem, mida suurem plaat seda parem, sest roog ise on küllaltki madal. Rohkem kui kaheliikmelisele perele võiks kasutada lausa kõrgema äärega suurt ahjuplaati. Kartulite kiht võiks põhjas olla 1-1,5 cm. Kellel on piima või/ja munatalumatus, neile lisasin juurde asendamise.

Räime köögiviljavorm

Koostisosad:

  • kartul
  • brokoli/lilkapsas
  • porgand
  • räimed
  • piim/ taimne piim
  • muna/ jahu, nt riisijahu
  • till
  • 1-2 sidruni koor
  • juust

Tegevuskava:

Pane ahi 180 kraadi juurde soojenema.

  1. Olenevalt roa suurusest ja inimeste arvust klopi lahti munad ja piim, umbes 1 muna kahe inimese kohta. Maitsesta soola, pipra ja riivitud sidruni koorega. Riivi sisse veidi juustu. (Kui sa neid süüa ei saa, kuumuta taimne piim potis kuumaks ja lisa jahu ning paksenda. Mina kasutasin riisijahu).
  2. Kasuta kas eelmise päeva keedukartulit või tooreid. Koori ja riivi kartul.
  3. Pane ahjuplaadile ja lisa hakitud till, sool ja veidi piima muna segu. (Või asenda lihtsalt taimse piima ja margariiniga). Sega kätega läbi ja jaota segu vormi põhja 1,5 – 2 cm paksuselt.  
  4. Pese ja puhasta brokoli ja rebi väiksemateks õisikuteks, pane vormi õisikud ülespoole. Kui kasutad keedukartulit võid ka brokoli mõne minuti läbi keeta, et lühendada ahjusolemise aega. Siis ei pea kasutama ka kaant ega fooliumi.
  5. Võta räimefileed, maitsesta soola, pipra ja hakitud tilliga. Keera rulli ja pane vormi brokoli vahele.
  6. Koori porgand ja tõmba koorimisnoaga pikad ribad, keera samuti rulli ja pane ülejäänu vahele.
  7. Vala ülejäänud piima-muna segu köögiviljadele (või paksendatud taimne piim).
  8. Pane ahju ja küpseta. Kui kasutad tooreid komponente, siis läheb aega ikka 50-60 minutit, eelkeedetud köögiviljade puhul u 20.
  9. Oluline, et kaste kataks suures osas köögivilju ja kala. Tooreste komponentide puhul oleks hea katta vorm algul kaane või fooliumiga, et küpsemisprotsess oleks kiirem. u 10 minutit enne valmimist võiks aga võtta kaane maha ja anda roale veidi värvi.

Tegemist on elegantse roaga, mis ainult ei näe hea välja, vaid ka maitseb suurepäraselt. Riivitud kartulid muudavad roa õhulisemaks, samas on seda hiljem ka lihtsam tõsta.  Kui panna kartuleid liiga palju, kaotab roog oma kerguse. Oluline ongi kartuli, köögivilja ja kala omavaheline tasakaal. 

Värviliste köögiviljade vahel hakkavad räime kaunid kuued helkima ja sätendama.Räime köögiviljavorm1

Kasuta enda meelisköögivilju. Brokoli ja porgandi võid asendada nt lillkapsa ja spargliga, või tõmmata hoopis bataadist ja kaalikast keerde. Kui oled sibulausku, võid riivitud kartuliga segada võis hautatud sibulaid.

Kui see, mida ma teen, meeldib teile, hakake fb-s minu lehe Maria Aleksandrovna jälgijaks! Sellega rõõmustate mind väga 🙂 Instagrammis on minu konto kyllusesarv ja youtube`s kanal Maria Aleksandrovna.

 

Advertisements

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google+ photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google+ kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: