Taimne spinatirisoto paneeritud lillkapsaga

Suur paast algas õigupoolest juba eelmisel esmaspäeval, kuid suures sünnipäeva möllus ei saanud ma selle pidamist endale lubada. Nii alustasin nädal hiljem.

Suur paast ei ole pelgalt liha- ja piimatoitudest loobumine, mis on ka iseenesest väga hea ja keha tervendav. Suur paast on endasse süüvimise, enda südamekambrisse vaatamise aeg.” kirjutab EAÕK lehel Hiiumaa papp A.Tölp.  Mulle väga meeldib see mõte. Riikides kus on inimese keskmine eluiga kõrge, süüakse palju taimetoitu ja liha vähem, selle eest aga vaid kvaliteetset liha. Ma olen varemgi seda mõtet jaganud. Aga kuidas siis saada kõht täis ja nii, et liha järgi ei isutaks? Nii, et paastumine on meeldiv mitte piinav kogemus?

Kui jätta loomsed produktid välja jääb põhimõtteliselt köögiviljade, teraviljade, kaunviljade ja seemnete-pähklite grupp. Seened on ka, aga tänu madalale kaloraažile ja toitaeinevaesusele on nende roll olla pigem maitseaine eest. Selleks, et kõht saaks täis ja püsiks ka, on vaja tasakaalu nende nelja grupi vahel.

Selles retseptis annab kaloraaži ja täiskõhu tärkliserikas riis, lisandiks on madala kalorsuse ja suure veesisaldusega lillkapsas. Võib ka teha vastupidu, teha lillkapsapüree ja süüa seda riisikotletiga.

Spinati risoto paneeritud lillkapsaga

kahele

  • u 150 g risotoriisi
  • väike sibul
  • valget veini
  • köögiviljapuljongit
  • spinatit, kas külmutatud või värsket
  • väike lillkapsas
  • kaerajahu või riivsaia
  • kaerakoort
  • maitsepärmi

Puhasta lillkapsas lehtedest ja pese ning eemalda mustus. Lõika lillkapsas õisikuteks. Iga õisik jäta u 3 cm paksuseks ja lõika küljed maha. Iga sööja kohta arvesta u 3-4. Pane pott veega keema ja keeda köögiviljapuljongis poolpehmeks. (Vees keetes jäi tulemus minu jaoks veidi vesine). Jahuta maha.Aksesuaarid piltide juurde1

Alusta risotoga. Selleks koori sibul ja lõika väikesteks kuubikuteks ja hauta sügaval pannil või potis klaasjaks, lisa risotoriis ja kuumuta. Lisa veidi valget veini või selle puudumisel muud hapet. Kui kasutad külmutatud spinatit, lisa mitu kuubikut, et need hakkaksid riisis vaikselt sulama. Kulbi haaval hakka lisama lillkapsa-köögiviljapuljongit, ise pidevalt segades. Nii eraldub riisist tärklis ja risoto muutub kreemjaks. Kui Sul kaerakoort ei ole, aga on mõnda taimset piima, siis lisa seda vaheldumisi puljongiga, et tulemus jääks kreemine ja toitev.

Samal ajal kui risoto potis valmib, paneeri lillkapsas. Selleks pane kaussi kaerakoor ja taldrikule kaerajahu või riivsai. On täitsa võimalik ka piimaga teha, aga siis on rohkem plökerdamist, sest piim voolab õisikute vahelt välja ja paneering läheb kiiresti taldrikul märjaks. Vasaku käega kasta lillkapsas koore sisse ja siis pane taldrikule. Nüüd parema käega paneeri. Nii ei tilgu liigset koort paneeringu sisse, parem käsi jääb kuivaks ja vasak on kreemine.
Selle tegevuse juures ära unusta ka risotot segamast.

Peale paneerimist aja pann kuumaks ja hakka lillkapsast praadima. Paneerimisest ülejäänud kaerakoort kasuta risotos. Kui riis on valmis, aga veel veidi krõmps lisa kaerakoor ja maitsepärm. Kui kasutad värsket spinatit, siis ka see. Kuna maitsepärm on soolane, siis lisa soola alles kõige lõpus. Kahe portsjoni kohta lisasin u pool peotäit. Viimistle maitse.20180226_161235

Seda süües ei olnud mu kallim küll seda nägu, et ta ei tahaks suurest paastust osa võtta 🙂

Kui see, mida ma teen, meeldib teile, hakake fb-s minu lehe Maria Aleksandrovna jälgijaks! Sellega rõõmustate mind väga 🙂 Instagrammis on minu konto kyllusesarv ja youtube`s kanal Maria Aleksandrovna.

Advertisements

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google+ photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google+ kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: