Kalamarja kotletid

Kuigi vesi lainetab veekogudel, on jää päris paks ning nii julged kalamehed kui ilmas ilulejad võtavad sellel piruette. Kalad aga kasvatavad jää all marja.

Nii õnnestus meil Mehikoorma juurtega OÜ Latika Tartu peakorterist (Jaama Selveris) hankida mitu kilo kalamarja – kilo koha (2.90 €/kg) ja kilo haugi marja (4 €/kg). Haugimarja on lihtne soolata ja tulemus on ülimalt maitsev, õpetuse leiab siit. Muuseas, Rimis müüdav soolatud haugimarja kilohind on täpipealt 88,90 €. Ulme 🙂

Kohamarjast tegin nii pirukat kui kotletti, aga selleks sobib ükskõik, millise kala mari. Mõned kalamehed arvavad, et ainult röövkalade marjaga tasub jännata. Ahh, maitseid on ju nii igasuguseid!

Kohamarja kotletid

Kohamarjakotletid

Tüütuim osa oma marja puhastamine kelmest. Selleks lõika suurem mari pikuti pooleks ja kraabi õrnalt kelme pealt maha. Väikese marja puhul kraabi noaga mari nagu soki seest välja.

  • 500 g kohamarja
  • 200 g sibulat
  • 1 muna
  • 2-3 spl hapukoort/kreeka jogurtit
  • saia/mannat/nisukliisid
  • soola
  • musta pipart
  • riivitud sidruni koort
  • praadimiseks võid ja õli

Tegevusplaan:

  1. Kui kasutad saia, pane mõned viilud likku.
  2. Koori sibul ja haki väikesteks kuubikuteks ning kuumuta või ja õliga klaasjaks. Maitsesta. Sisevee kohades võivad ussid olla ja kes kardab toorest tainast maitsta võib marja kergelt läbi kuumutada.
  3. Pigista saiast vedelik välja. Tee sai peeneks pudiks ja sega marja ja sibulaga.
  4. Sega hulka muna.
  5. Lisa paar supilusikat hapukoort või kreeka jogurtit. Hapendatud piima valk teeb kotleti õrnaks ja õhuliseks.
  6. Mina panin olude sunnil kotleti sisse leotatud saia, kindlasti töötab sama hästi kuivatatud saiapuru või manna. Kuna taigen oli päris vedel, siis lisasin ka nisukliisid. Aga sellega tuleb ettevaatlik olla, sest liigne kogus hakkab mõjutama tekstuuri, aga üks peotäis peaks olema küll. Usun, et alternatiivina töötab saia asemel sama hästi manna, soovitatavalt täistera manna, siis ei pea kliisid eraldi lisama. Nisukliid sisaldavad 30-40 % kiudaineid, mis on oluline seedimisele.  
  7. Mina riivisin maitse järgi taignasse sidrunikoort, lisasin soola ja musta pipart.
  8. Praadimisel panin pannile veidi võid, et anda mõnusam mekk man.
  9. Pannile võib taigna panna lusikaga või asetada läbi ümmarguse vormi.

20180129_122137_a

Kuigi täna viskas taevas lumevaiba alla ja maailm on valgemalt helgem, siis tasub alati erksa meele hoidmiseks süüa ohtralt värvilist salatit. On endal ka lõbusam.

20180129_102532_a

Millised on teie kokkupuuted kalamarjaga? Kas see maitseb teile? Ja kui jaa, siis kas olete lihtsalt praadinud pannil või teinud sellest ka midagi põnevamat?

Kui see, mida ma teen, meeldib teile, hakake fb-s minu lehe Maria Aleksandrovna jälgijaks! Sellega rõõmustate mind väga 🙂 Instagrammis on minu konto kyllusesarv.

Advertisements

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google+ photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google+ kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: