Moldaavia köögist I

Moldaavia peibutas meid eemalt oma veinikeldrite ja eksootilise kultuuriga. “ Muidugi tahan ma ennast puuviljadest magusaks süüa” kuulutas mu kallim ja nii me selle pika rännaku ette võtsime. Juba piiril taipasime, miks riik vaene on – tööl oli palju inimesi, kuid kõik istusid jõude. Sisenesime Ukrinast riiki läbi Mamaliga (mt N10, mis läheb üle mt M14-ks) piiripunkti, mis võttis u tunnikese. Kahjuks sellist korratust asjaajamist kohtab pea kõikjal. Aga pole ka ime, sest riik vaevleb tugevas identiteediprobleemis – tegemist on rahvusriigiga, mille president on “Putini vend” nagu üks tädi meile üldist tõekspidamist jagas. Ja tõesti, venemeelsust kohtasime kohe peale piiripunkti, kui meist vuhises mööda Georgi lintidega auto, mis ei jäänud meie reisil ainukeseks.

Vastukaaluks sellisele segadusele valitseb looduses ilus harmoonia – imelised nõlvad säravad päikeses ja on kaunistatud viinamarjaridade ehteisse. Mäenõlvadel nosivad lambakarjad kidurat rohtu süüa. Selle loodusliku omapära tõttu süüakse Moldaavias ka palju lamba- ja kitseliha, madalamal ja laugemal alal kohtasime ka veiseid ja lehmi mäletsemas.

20170603_190829

Reisidel olles eelistan alati rahvuskööki ja õnneks ka sellel reisil on olnud suurepärane võimalus seda nautida, nagu ka varasemalt Poolas, Slovakkias, Ukrainas,  Rumeenias, Armeenias, kus restoranides süüakse päris palju traditsioonilisi roogasid.

Kui lambariigis, siis ikka lambaliha! Õnneks selles pettuma ei pidanud, sest saime seda mitmel korral ja väga hästi tehtuna.

Minu jaoks on alati olnud põnev mõelda rahvusroogadest ja püüda mõista nende kujunemist. Lapsepõlvestki mäletan, kuidas vanaema pani hunniku konte lauale ja kuidas me neid supi kõrvale sõime. Ja sellel reisil maiustasime sarnase roaga – lambalihakondid tomati ja paprikakastmes.Search results for Moldaavia

Sellelt reisilt pärineb ka minu kõige suurem lambaliha söömise elamus: küpsetatud lambajalg, mis oli ööpäeva marineerinud valges veinis koos sibula, küüslaugu, koriandriseemnete, kuivatatud paprika,  peterselli, musta pipra ja vürtsiga. Hiljem oli seda 6 tundi fooliumis küpsetatud. Ja kõige lõpuks üle puistatud hakitud küüslaugu ja peterselliga. See ei olnud mitte lihtsalt lambajalg, see oli täielik ime – liha oli väga pehmeks marineerinud ja küpsetatud, kuni kondini välja oli iga suutäis toosti väärt. Moldaavia6

Lambapiimast tehakse ja süüakse rohkelt ka juustu brõnsat. Seda pakutakse nii suupistevaagnatel koos rohelisega, niisama, kui pannakse ka pirukasse. Moldaavia traditsiooniline pirukas plăcintă on sarnane tšeburekile – sama taigen, aga kuju on teine. Vat sellesse taignasse pannaksegi brõnsat, brõnsat koos ohtra maitserohelisega, lisaks veel kapsast, kartulit, kõrvitsat, kirsse ja muud meelepärast. Kui sellele pirukale veel rohelist juurde haugata, on tegemist ideaalse lõunasöögi või õhtuootega!Moldaavia4

Värsket kapsast pannakse nii pirukasse, supi sisse kui sellesse keeratakse ka riisi ja liha. Aga ei, need ei ole sarnased ka Eestis tuntud kapsarullidele, mis on suured kui kerisekivid, siin on nad väikesed kui tedremunad. Liha osakaal roas on minimaalne või lausa olematu, staar selles roas on puljong, milles riis on hautatud. Sõime ka hapuka maiguga viinamarja lehtedesse keeratud variante, mis meenutasid juba dolmasid.

20170605_161157

Kõrvale pakutakse neile ja paljudele teistele roogadele hapukoort, mis ei maitse nagu poehapukoor vaid ikka nagu päris 🙂

Toite maitsestatakse soola, pipra, peterselli, tilli, küüslaugu ja leesputkega. Viimast kohtasin korduvalt ja see andis toitudele õrna ja põneva lisanüansi.

Kohalikust supist ja mis kõige olulisem veinidest kirjutan aga järgmises postituses, nii et jääge kuuldele!

Advertisements

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: