Kohvik Sesoon Kalamajas

Mul oli suur rõõm viibida Kalamaja kohvik Sesoon köögis ja maitsta seal häid suppe, praade, võileibu ning panna ise käsi nende valmistamisel külge!

Kohvik Sesoon asub Kalamaja südames, Niine tänaval, jalaviske kaugusel vaksalist, suure kollase maja I korrusel.
Sesooni köögi hingeeluga läksin tutvuma justnimelt Maia pärast, kes oskab taldrikule võluda imelist värvidemängu ning keerukaid kompositsioone. Pärjati ka tema “Värvid toidus” 2014. aasta kokaraamatu tiitliga.

Kuigi youtubes on kümneid klippe sellest, kuidas roogasid taldrikule üles ehitatakse, on ikka täiesti teine tunne, kui seisad ise kunstniku kõrval ja vaatad, kuidas ta lõuendit täidab.Kevadmenüü samm-sammult

Oli põnev tutvuda toorainetega, kellest ma varem midagi ei onud kuulnud – valmistasin kuivatatud meest ja mandlilaastudest küpsiseid, lõikasin Matjes heeringast palasid. Tegemist on heeringaga, kes ei ole veel kudenud ja nii on tema liha eriti õrn ja hõrk. Ära tunneb ta sabaotsa järgi. 

Sesooni ukse kohal seisab silt ”Ausus ise” ehk kõik puljongid on “päris” ja  maitseainetest lähevad toitu vaid need, mida Jumal omal ajal loonud. Aga loomulikult on iga maitsva roa aluseks kvaliteetne tooraine ja grammide kaupa võid. Lisaks see müstiline miski, mida tihti nimetatakse sisetundeks või “tunde järgi” lisamiseks.Igapäevane kokakunst

Ja mitte vaid tooraine ei ole aus, ausad on ka sealsed omanikud – on imeline näha, kuidas nad lausa liuglevad mööda kööki suurel kiirusel ringi ja lausa mängeldes vormivad ka lihtsast toorainest gurmeeampse. See austus, kuidas nad suhtuvad end ümbritsevasse – neile on tänulikkus loomulik. Mitte vaid igal õhtul ei tänata kõiki suure vaeva nägemise eest, vaid seda tehakse igal sammul –  seda oli väga valgustav ja inuustav kogeda.

Jagan ka mõningaid nõkse ja nippe, mida seal õppisin:

  1. Tumeda ja ülimaitsva kanapuljongi saamiseks määri kana tiivad tomatipastaga ja siis küpsetada ahjus valmis. Siis keeda 2,5 tundi – puljong jääb tumedalt helklev ja sügava küpse maitsega. Mitte vaid kana ja lihakonte ja ei tasu eelnevalt läbi küpsetada, vaid seda võib teha ka kalasuppide puhul – maitse jääb sügavam.
  2. Vastlakuklid jäävad imemaitsvad, kui taignasse lisada kardemoni.
  3. Õhulise saia valmistamisel tasub sellesse valda järelejäänud mozzarellavedelik – sai jääb mõnusalt õhuline ja hõrk. Muuseas, nii head leiba, kui Sesoonis ei ole ma juba ammu-ammu söönud!
  4. Kui riisinuudlid panna külma vette likku, on neid kääridega väga lihtne lõigata ja sobivalt supi sisse siputada.
  5. Roog jääb palju maitsvam ja esinduslikum, kui küüslauk hakkida salatisse, mitte kasutada küüslaugupressi – tunda on head maitset, kuid vänge toore küüslaugu lõhn ei laineta üle kõige.

Igapäevane kokakunst2

Minge kindlasti, sealne läätseleib mereandidega on lihtsalt jumalik! Aga tuleb kiirustada, sest Sesoon üks neist kohtadest, kes vahetab oma menüü iga kolme kuu tagant välja – puhtalt sellepärast, et see on lõbus!
Downloads

Advertisements

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: