Hapukapsasupp haugipallidega

Juba meie esmakohtumisel lõid mu silmad vaimustusest särama, sest ei ole ju võimalik, et nii äge kombinatsioon saaks olla midagi muud, kui ülimaitsev. Tegemist on kerge supiga, kus kapsasuppi saab süüa lahja ja kalorivaese kalaga, saades siiski tummise kõhutäie ning palju kasulikke kiudaineid.

Juhtusin temaga kokku Liina Karroni raamatus “Sööme kala”. Haugi ja hapukapsa kombinatsioonist olen aga mh lugenud Vladislav K. õpiköögis, kus ta märgib, et “ Haugi tuimus tahab ergastamist, erimaitse aga summutamist. Seepärast tasakaalustatakse haugi särtsakate, kärtsude lisanditega, nt teravhapuga. Hapukapsas sobib haugile kõhtu kui valatult või haug ise hapukapsasupi sisse nagu olekski Looja ta vaid selleks välja mõtelnud.”

Võta terve haug või eraldi haugi supikogu ja fileed. Terve haugi puhul fileeri see ning pane vette keema. Eemalda lõpused. Olen ka supikogu enne läbi praadinud, kuid siis intensiivistub liialt haugi erimaitse. Seega, toores supikogu potti! Lisaks koori porgand ja sibul ning kuumuta kergelt pannil, et anda neile sügavam maitse. Lisa mõned petersellivarred/veidi sellerijuurt ja tillioksad ja keeda tunnike. Riisu vahtu! ~15 minuti enne keemise lõppu lisa loorber ja must pipart. Loorberist eralduvad esimese 15 minuti jooksul head eeterlikud õlid, kauem keetes muutub maitse aga kibedaks.

Valmis puljong kurna. Minu kallim nokkis kalapead lihast puhtaks ja sellest küpsetan hiljem tatra-seene-haugi-kulebjaaka.

Edasi pane poti põhja õli, lisa hakitud sibul ja küüslauk ning kuumuta tomatipastaga läbi. Tomatipastat on vaja eelnevalt kuumutada, muidu annab see supile metalse maitse.

Seejärel lisa potti hapukapsas ja kuumuta kergelt, vala peale puljong, hapukapsavedelik ning lase keema tõusta. Kellel hapukapsavedelikku ei ole, siis selle saab asendada klaasi valge veini või/ja sidrunimahlaga. Kui hapet on vähe, jääb supp plassi maitsega.

Niisiis, kellele meeldib kergelt krõmps kapsas, see võib keeta lühemat aega, kes aga armastab pehmemat suutäit, see lasku kindlasti kauem keeda. Nii nagu sealihaga kapsasupp on järgmisel päeval parem, siis nii ka see supp. Kui vähegi võimalik, tasub puljong eelmisel õhtul valmis keeta ja panna kapsas sinna “likku”. Järgmiseks päevaks “tõmbavad” maitsed hästi läbi – on tunda sügavat kalapuljongi maitset, mis on sulandunud üheks tomatipasta ja hapuka kapsaga.Hapukapsasupp haugipallidega_Õige

Samal ajal kui supp keeb, aja fileed läbi hakklihamasina, korda kaks, et kindlustada nende  lõputute luude murdumist. Kuna haugi liha on väherasvane, siis on paslik seda rikastada rasvaga – munakollaste ja vahukoorega. Samas, kui kloppida kahvliga kala liha piisavalt läbi, siis hakkab see ka niisama hästi kokku ning otsene vajadus puudub. Lisa soola ja pipart ning lase pallid paar minutit enne keemise lõppu suppi sisse.

Õpetus sai nüüd küll ilmatuma pikk, aga tegelikult on see igati lihtne!

  • 1 haug või mõned haugipead ja haugi fileed (u 1,5 – 2 kg supikogu)
  • 2,5 – 3 l vett
  • veidi porgandit, sibulat, sellerijuurt/petersellioksa, tillioksa
  • pipart, loorberi
  • 100 g kontsentreeritud tugevamaitselist tomatipastat
  • 500 – 600 grammi hapukapsast
  • 1-2 dl hapukapsavedelikku või valget veini/sidrunimahla
  • muna(kollast)
  • vahukoort
  • soola
Advertisements

One comment

  1. Pingback: Oma Maitse veergudel | Küllusesarv

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: