Part hapukapsa ja õuntega

Rasvase ja hapu sobivuse liit on sõlmitud juba aegade algusest. Et süda suurest rasvast puperdama ei hakkaks vajab ta enda kõrvale neutraliseerimiseks midagi kerget ja haput. Ja vastupidi – klaas veini nõuab tükki juustu ehk tapasevaagnat.

Sel lihtsal põhjusel sobivad imehästi kokku nii rasvane seapekk ja hapukapsas või hoopis minu talvelemmik – part hapukapsaga. Vene köögis kuulub hapukapsaga kokku veelgi rasvasem lind: hani. Ka siinne retsept kuulub tegelikult Vene kööki, aga sobib tänu hapukapsale ka imehästi Eesti jõulu- ja ka aastavahetuse roogade hulka. Eriline maitsenauding on mulle just pardirasvas haudunud hapukad õunad. Minu suur lemmik on ka minu kallima varasalvest pärit imeline part õunte ja õllega.

  • 1 part
  • u 0,5 kg hapukapsast
  • 2 sibulat
  • 3-4 õuna
  • 1 tl köömneid
  • 3 spl mett
  • soola
  • võid
  • pohlad/jõhvikad
  • 300 ml vett

Esmalt võtta sibul, puhastada ja hautada võis, lisada hapukapsas ja hautada u 40 minutit, kuni see on peaaegu pehme. Maitsestada soolaga. Vahetult enne valmimist lisada pohlad ja mesi. Meie oleme mitu korda teinud ka jõhvikatega ja mõlemal juhul on väga hea. Kapsale jääb juurde imehea või maitse ja mesi muudab kapsa eriti hõrguks.

20161226_132427Õun lõigata sektoriteks, eemaldada südamik.

Samal ajal võtta part pakist, pesta nii seest kui väljast puhtaks voolava vee all. Kuna partides kipuvad sisse jääma suletüükad, siis eemaldada need pintsettidega. Seejärel hõõruda lind sisse soola, pipra ja köömnetega.

Kui kapsas on peaaegu pehme, võtta tulelt ning panna koos õunaga pardi kõhtu. Kui kapsast jääb üle, siis võib selle panna poti põhja, kui aga puudu võib õunu panna lisaks, kõik oleneb ju pardi suurusest. Eriti hõrgu maitse saamiseks võib parti pealt ka meega hõõrduda.

Part panna potti, valada peale 300 ml vett, katta kaanega ning panna 2 tunniks 180 kraadi juures ahju. 30 minutit enne valmimist, lisada juurde õunasektorid ning eemalda potil kaas, et linnu nahk muutuks krõbedaks. Mm, jumalikult krõbe ja kergelt magus pardinahk…part-hapukapsa-ja-ountega

Kellele tundub, et kogu roa juures on hapet veel liiga vähe, võib keldris tuua pudeli veini ja seda nautida prae juurde. Sest olgem ausad, tegemist on väga hõrgu roaga ning see nõuab ka väärilist keelekastet, olgu selleks pits haljast või klaas naturaalset õunamahla.

Advertisements

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja / Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja / Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja / Muuda )

Google+ photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google+ kontot. Logi välja / Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: