Montenegros mereannijahil

Oleme nüüd juba mitu päeva Montenegros värskeid mereande söönud. Põhiliselt just sinikarpe. Need on siis tõesti soodsad ja moodsad, sest korjatakse neid siitsamastest randadest. Üllataval kombel me nendega turul ei kohtunud. Aga hinnad on restoranides head, keskmiselt maksab 500 g karpe 4 €. Teised mereannid on kallimad. Nii nagu igal pool kõigub kvaliteeditase, siis ka siin… On kahjuks kohti, mis on mereannid nii pekki keeranud ja kummiks keetnud… Aga õnneks enamustes einelates on nende valmistamisse suhtutud täie tõsidusega. Eriti just kaheksajalasalatisse, mille peamine esinemisvorm on salatina koos tomati, sibula ja oliiviõliga. Kergelt maitsestatud sidruniga. Ja mis on nii jumalik!Herceg Novi3Kuna Horvaatia, kuhu me lendasime, tundus meile kolekallis, siis suundusime edasi avastama Montenegrot. Seal kehtib €, aga Euroopa Liitu nad alles pürgivad. Herceg Novis tehakse selleks ka kõva lobitööd – planeeritakse saada Euroopa kultuuripealinnaks 2021. Lisaks veel investeeritakse ehitamise läbi, nii kuidas jaksatakse.

Linnas suundusime turule, sest kus mujal saaks näha kohalikku eluolu oma kirevuses võimalikult konsentreeritult? Turul müüakse palju oliiviõli, lahtiselt erinevaid jahusid ning täiesti avalikult ka puskarit. Antakse aga proovida ja puha. Muuseas, grappat või rakiat, nagu nad seda siin erinevalt kutsuvad, pakutakse siin ja ka seal. Nt peale õnnestunud hotellitoa leidu pani maakler pudeli kohalikku lauale. Ja ma ei ole saanud eales nii head kodukanget. Nii mahe, nii hea!  Me muidugi üritasime seda kohe ka kaasa osta, aga “ei, ei see on ainult enda tarbeks”.

Herceg Novi1

Olles tuuritanud kolm päeva nii kitarrifestivalil, ooperipäevadel, rahvamuusikapäevadel ning jazzifestivalil, mis kõik toimusid ühel ja samal ajal ning panid mind vaimustusest kiljuma, liikusime edasi. Paadiga Perastisse. Istusime kambakesi koos teiste uudishimulike maadeavastajatega ja sõitsime mööda lahesoppi ning külastasime erinevaid linnu ja vaatamisväärsusi. Oli teada, et laeval pakutakse ka hommikusööki. “Ei midagi erilist, aga…” öeldi mu armsamale kohtade broneerimisel.
Tuligi vanem härra korviga ja pakkus kõigile lutsukaid. Ja veidi hiljem naases rakiapudeliga. “Brunch Balkani moodi – esmalt komm kõhtu ja siis tops kanget peale” naeris mu armsam. Ja naersid ka kõik teised, sest kell 11 hommikul paneb “tuisutops” tõesti meele rõkkama.Herceg Novi2
Istun nüüd siin imelise rannavaatega aknaorvas, kõlgutan jalgu ja mõtlen, et ei tea, kas minna värsket kala sööma või käia esmalt ujumas…

Aga teie hakake minu blogi jälgijaks ja nii saate kõige kindlamini teada juba veelgi põhjalikumalt selle toreda riigi toidukultuurist!

20160822_101517_b

Advertisements

One comment

  1. Pingback: Armeenia eluolust ja toitudest/jookidest | küllusesarv

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: