Kolme kala supp

Ma jumaldan kala ja kalasuppe. Ja kohe nii väga, et ma usun, et kas a) olin eelmises elus kass b) ma olen tegelikult ka kass.

Oma suurt kalalembust jagan kõigi huvilistega reedel Voronja Galeriis. Õhtul on Prantsuse-Vene köögilainelise õhtusöögi peaesinejaks grillitud tuur. Kalad tellisin OÜ Latikast, kes avas juba mõni aeg tagasi tänuväärselt oma Tartu poe just meie naabruskonnas.

Tuura supikogust keedan “Valge unelma roosa noodiga”.                                                

Nimelt tuural jääb fileerimisel veidi üle poole kaalust supikoguks. Kord ma juba tegin seda suppi ja järgmisel päeval suppi kapist võttes oli puljong täiesti tarretunud. Päris lahe, teinekord teen sellest kalasülti. Seekord aga suppi.

Oma suures valgevaimustuses teen ka supi üleni valge, roosa noodiga. Supi moodustavad valge kala, kartul, sibul ja roosa kala. Niisiis ütlesin porgandile, et tema seekord kampa ei tule. Te oleksite pidanud nägema tema nägu, mis oli uskumatust uudisest täiesti jahmunud. “Ei, ei lisasin, Sina muudad puljongi magusaks”. Ehk puljongi keetmisel võtan 1 kg kala kohta kaks-kolm päikesepoissi.

Hea kalapuljongi saab, kui puljongit jääb järgi sama palju, kui supikogu kaalub. Ehk ühest kg kalast, 1 liiter puljongit.

Kala panna külma veega keema (eemalda kindlasti lõpused, need bakteritepesad), lisada sibul, porgand. Vähevirelevalt pinnalt korjata vaht. Lisada sõbrad tillivarred ja petersellioksad, küüslauk ja mõni muu ürt, mis endal meele rõõmsaks teeb. Keeda ikka julgelt pool tundi või veelparem tund. 10 minutit enne lõppu lisada ka valge ja roheline pipar ning loorberileht. Valge pipar sobib oma maheduse poolest imehästi õrna liha juurde. Ja seda see kala just ongi.

Valmis puljong kurnata ja kala puhastada.

Kartul lõigata tikkudeks, sibul viilutada. Sibula võiks kergelt rasvainega klaasjaks kuumutada. Lasta puljong keema, lisada kartulitikud, sibul ja suupäraseks tükkideks lõigatud valge kala filee, roosa lõhe ja tuura tükid. Imehästi sobivad ka karbid! Ja siis minut ehk kaks on küll, mis küll.

Kõrvale aga küpseta riisi kulebjaaka. Seekord siis ilma lõheta. Supp ei peagi panema palju komponente, kuna puljong on iseenesest keelt alla viiv ja pirukat saab ju kõrvale süüa!

Kolme kala supp

Ja lõputu nautimine võib alata! Puljong on selge ja kleepuvaks keedetud, õrnad kalatükid tantsimas teistega oodi Varnja suvele. Milline tohutu pillerkaar.

Mina lippan aga nüüd kalaturule vaatama, kes siis seekord  hurmava trio moodustavad.
Kes tahab seda mõnu oma keelel tunda, saab tulla seda reedel Voronjasse nautima. Lõuna alates kella 12st. Kohtumiseni!

Advertisements

One comment

  1. Pingback: Gurmeedinee Voronjas – kokkuvõte | küllusesarv

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: