Tuur kolmel moel: grill, supp ja pirukas

Nädalavahetusel tähistas mu armsama isa oma sünnipäeva. Meie kui suured kalasõbrad valisime pearoaks tuura.

Tuur on imetabane kala, mis on maitsev, hõrk, mida on lihtne küpsetada, aga mida kohtab nii harva. Kilohinnalt on ta siiast isegi odavam, kuid tal on muidugi ka suured kaod raske pea ja pika saba tõttu.

Grillida saab teda sarnaselt küpsetamisele – hõõrud sisse soolaga, teed seljale sisselõiked, et hiljem oleks lihtne lõigata ja et sool imenduks kala lihasse. Kala on kõige parem grillida mitmekordsel fooliumil, kus ääred saab üles keerata. Oleneb kui suur on grill ja kas saab kaane peale panna või mitte. Hiljem on fooliumiga kala mugav grillilt maha tõsta ning see hoiab ka sooja. Spetsiaalsed grillimisalused selleks ei sobi, sest sealt voolab kala rasv läbi aukude lihtsalt minema. Oluline, et kõik see meeldiv kaste saaks ilusasti kokku ja hiljem taldriku kaudu kõhtu!

Kui söed näitavad juba oma parimat külge, panna tuur sinna mõnulema. Grillimine võtab vastavalt kala suurusele aega 30 – 50 minutit. Kõrvale tasub keeta aga lihtsalt Eesti värsket kartulit, tilli ja võiga ning süüa ohtralt köögivilja!

Grillitud tuur1

Kuna kalad olid suured, siis nii üks grillile ei mahtunudki. Järgmisel päeval keetsin sellest uhhaad. Õpetus pärineb ühest minu lemmikkokaraamatust Slaavi köök: Vene, Ukraina, Valgevene. Varem olen tsiteerinud sealt rassolnikut.

Tuurasupp1

DSC_0810_a

Fileerisin tuura, lõikasin välja lõpused. Lõpused on kala kõige bakteririkkam osa ning nendega koos keetes muutub puljong häguseks ning mõjutab ka selle maitset. Fileedelt võtsin maha naha. Kalapuljongi keetmisel võetakse 1 osa kala ja 1 osa vett. Võib ka rohkem, et vesi ikka kataks kala, aga siis  tuleb seda lihtsalt kokku keeta, et puljong ei jääks liiga lahjaks. Puljongit tuleb keeta ilma kaaneta madalal kuumusel, et vesi vaid virvendaks: siis jääb puljong ilus ja selge.

Niisiis, koos tuura supikoguga läksid potti tillivarred, petersellilehed, küüslauguküüned, korralik porgand ja sibul ning sool. Koorega keedetud sibul annab puljongile ilusa kuldse värvuse. Ja loomulikult tuleb riisuda vaht. 15 minutit enne keemise lõppu lisasin musta pipra ja loorberi.

Kuni puljong kees, hakkisin porgandid ja sibulad ning lõikasin kalafilee suupärasteks kuubikuteks. Keedetud puljong (u 30 minutit), tuleb see kurnata.

Mina maitsestasin seekord ka safraniga. Ka safran annab puljongile juurde ilusa kuldse värvuse. Puljong lasta uuesti keema ja lisada kohe sisse hakitud köögivili ning kala. Ja peale minutit keemist ongi valmis! Peenikeseks hakitud köögiviljad keevad imeruttu ja ka kalale on vaja vaid minut või kaks, et tema õrna liha mitte üleliigse keetmisega rikkuda. Uhhaa alla sobib loomulikult üks pits haljast. “Ja huuled kleepuvad kalarasvast” nagu mu kallim tabavalt peale teist kausitäit ümises…
Tuurasupp

Tuura supikogu tuleb aga maha jahutada ning kala luudelt puhastada. Puhastatud kalast aga teha kalapirukas. Kõige lihtsam on kasutada lehttaigna plaate, mis tuleb eelnevalt võtta välja sulama. Ühe tuura supikogust saab umbes kaks väikest pirukat. Oleneb kui hoolas fileerija olla ja kui palju panna pirukasse lisaaineid.

Niisiis: võtta muna ja lüüa lahti rõõsa koorega, lisada üks supilusikas jahu, hakitud till ning segada sisse üks kahvliga purukstehtud keedetu muna. Ning kõigelõpuks ka kalatükid. Maitsestada soola ja pipraga. Oluline, et piruka täidis oleks parajalt soolane, sest piruka taigen võtab osa soolast endasse ning muidu jääb pirukas mage.Tuurapirukas
Pirukat võib süüa kas kohe supi kõrvale või maiustada sellega hoopis järgmisel hommikul, nagu meie.

Advertisements

One comment

  1. Pingback: Kolme kala supp | küllusesarv

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: