Black angus, veise marmorliha ning tallekarree

Kel veel ei ole suvisest grillimisest isu täis saanud, siis neile soovitan võimalusel minna sellega järgmisele tasandile.

Tartu Kvartali uues poes Black angus  olime siiani vaid niisama nuusutamas käinud, nüüd tegime oma esimesed päringud. Pood on spetsialiseerunud kõrgekvaliteedilisele lihale, millega muidu varustatakse HoReCa`d, nüüd aga saavad ka tavatarbijad nendega maiustada. Poes on müügil liha nii jahutatult kui külmutatult, nii spetsiaalselt selle poe jaoks välja töötatud marinaadides kui ka etteküpsetatult. Lisaks on lettidel veel erinevaid vorste ning määrdeid.

Meie võtsime jahutatud Uus-Meremaa veise välisfilee marmorliha ja tallekarreed. Olin väga elevil, sest see oli minu esimene kokkupuude marmorliha küpsetamisega.

Grillima asusime aga Ihastes, teada-tuntud gurmeekantsis, kus varemgi oleme kala suitsutanud ja liha grillinud.

Tervitusjoogina pakuti meie enda Mauritiuse reisilt kaasatoodud kulda – Gold of Mauritius. Tegemist on rummiga, kuid mitte selle klassikalise esindajaga. Rumm on pehme ja maheda algusega, mis meenutab kergelt likööri. Mina oskasin seda vääriliselt hinnata, aga mehed oleksid eelistanud teravamaid elamusi.

Veiselihale lähenesime klassikaliselt – lisasime soola ja värskeltpurustatud musta pipart – majaperemees andis kergelt haamriga mõlemale poole nagu meile poes õpetati. Ikka selleks, et liha ei läheks grillides kummi. Ja siis grillile. Kuna liha tükid olid paksud ~ 300 g, siis grillisime neid mõlemalt poolt kaks minutit. Ja siis kaussi ja 5ks minutiks rahunema fooliumi alla. Kui kohe peale grillimist hakata liha lahti lõikama, siis jooksevad mahlad välja, sestap on tarvis, et liha rahuneks. Liha oli pehme, mõnus ja õige küpsusastmega, või siiski, mõned sekundid oleks võinud olla isegi vähem.

Black angus II

Nii õrna ja pehme konsistensiga liha ei ole mina veel varem söönud – nuga lõikas nagu võid. Järgmine kord proovime kindlasti antrekooti.

Kõrvale sõime värskeid kartuleid küüslaugu ja värske võiga. Perenaine asetas lauale kannu maitseveega.

Ja siis läks grillile tallekarree. Kuigi me olime peaaegu üksmeelselt nõus selle kallale tormama ka peale marineerimist, siis puhtgurmaansest huvist lähtudes otsustasime selle asetada ka grillile. Liha seisis rosmariini-korjandi-soola marinaadis u ½ tundi. Üldiselt on kombeks lõigata karree portsjoniteks, siis meie grillisime seekord terved ribid. Neid võiks grillida mõlemalt poolt u 7 minutit, siis jäävad nad veel seest mõnusalt veriseks.

Nii õrn, nii mahlane, nii maitsemeeli hellitav.

Black Angus Ihastes

Tasub teinekord mõelda, kas minna restorani laupäeva õhtul tähistama või teha kvaliteetsest lihast oma koduaias üks gurmeedinee. Sest liha on väga hea ja seda on ülimalt lihtne teha!

 

Advertisements

One comment

  1. Pingback: Mõisatuur 2016 – Mäetaguse mõis | küllusesarv

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja / Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja / Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja / Muuda )

Google+ photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google+ kontot. Logi välja / Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: