Gotlandi lambapeade söömise festival. Osa I

Vana traditsioon uues kuues.

Mitte vaid Eestis ei korralda iga maakond ja küla oma folkfestivali, vaid samas võtmes toimitakse ka mujal. Ja miks mitte, kui vana on nii hea, et seda uuesti ja uuesti laulda, kanda ja maitsta.

Vana ja iidne lambapea söömise tava toob siia Gotlandi “Sõrve sääre tippu” kokku sadu külalisi juba mitukümmend aastat. Loomapeade ja muude kehaosade söömise komme käib kokku iga traditsioonilise kultuuriga – ega siis midagi minema visatud ega raisatud. Nii nagu tuntumad siseelundite road on šotlaste haggis, inglaste neerupirukas, eestlaste seapeasült, siis Gotlandil söödi lambapäid. Sõid kõik rahvad, kes lambaid on traditsiooniliselt kasvatanud. Gotlandi maastik on just lambakasvatuseks sobiv – ei veised ega hobused kosuks siin rammusaks karjaks, vaid madala niiduga harjunud villakasukakandja.

Lähinaabritest armastav lambapeadega maiustada lääne-norrakad, nemad kutsuvad seda Smalahove. Ja muidugi islandlased – peale hülgerasva maitseb neile ka Svið.

24. aastat tagasi tekkis kohalikul ettevõtjal siin Gotlandi lõunatipus mõte – miks mitte tulla kokku oktoobri esimesel nädalavahetusel, nautida saare traditsioonilist rooga (mida keegi nagunii kodus ei viitsi enam tänapäeval teha) ning lustida ja lõbutseda hooaja lõpu puhul. On ju Gotlandi üks suurimaid majandusharusid tänapäeval turism. Aateline ettevõtja suubus peatselt oma tegemisetaga teistele radadele, kuid Holmhällari pansionaat otsustas jätkata tema poolt alustatud traditsiooni. Lambapeade söömise festival – lammskalle – ei ole mitte vaid söömapidustus, vais see on traditsiooniline tore kokkusaamine, kus suur rõhk on ka koduõllevõistlusel, millest võtab osa 40-50 õllepruulijat üle Gotlandi – gotlandsdricke. Rõhku pannakse ka niisama lustimisele!

Niisiis, sügavkülmas ootas 100 poolitatud lambapead. Esmalt laotakse 200 poolikut pead suurtesse kartulitünnidesse, kus neid leotatakse 4-5 päeva, et eemaldada veri. Peale viiendat päeva siiski vesi veel päris selge ei ole. Enne kuumtöötlemist vaadatakse poolpead hoolikalt üle, et eemaldada kõik üleliigne, nt ripsmekarvad, kõrid ja muud tilpnevused.

DSC_0041_a

Ja siis saabub etapp, kus pliidi alla keeratakse tuli, potti hakitakse porgandid, sibulad, puistatakse vürts ja sool. Kõige selle keskele pannakse tunnikeseks kümblema lambapead, et liha saaks ikka siidiselt pehme.

lambapead

Peale keetmist puhastatakse pead lõpuni – eemaldatakse polüübid, sest kuigi seda on raske tunnistada, on need olemas vahel ka meil endil, nii ka Gotlandi saare lammastel.

DSC_0067_aKui kõik pead on ilusasti puhtaks saanud, lähevad nad väikese soolaga tahenema/laagerduma ja ootame järgmist etappi… Mis toimub juba homme!

Advertisements

One comment

  1. Pingback: Oktoobrifest Moostes | küllusesarv

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: