Rumeenia, Sapanta

Kõik peened restoranid ning nende imelised maitsekooslused kahvatavad ja annavad au sellele lahedusele, lihtsusele ja kodususele, millega võtab vastu Rumeenia Sapanta küla oma eheduses – meie ööbimiskoha tädi koob, loob ja küpsetab ja on ise nii helge ja selge. Mitte midagi ei pressita peale, pigem peame ise küsima – “Kas oleks võimalik süüa õhtust?, aga hommikust? Kuna öine praasnik oli meeletult mõnus, me jääme veel üheks päevaks“ – kõik on nii lihtne ja loomulik.

Tänavate ääres istuvad üksikud naised ja vaatavad igavikku, noored piigad jalutavad itsitades mööda, kuid ühine on see, et mõlemad kannavad igapäevaselt rahvarõivaid, pigem küll neid seelikuid.

Rumeenia4

See eest hobustel ja vankritel möödasõitvad mehed on lihtsalt asised ja uudishimulikud.

Rumeenia

Üle aastate on tore nautida kodust hapupiima, lisaks erinevat sorti koduseid juuste: lehma-, kitse- ja lambapiimast ja kõik nii erinevad – üks, mis kleepus suukülge kinni, teine oli kuiv nagu puru, kolmas aga urbline ja kõige tuttavama olekuga.

Rumeenia3

Me sõime ja jõime mitu päeva nagu jaksasime – suppe, juuste, kodust hapupiima, hautisi, mitut sorti koduseid vorste – nii sooles kui kapsalehes, veini ja palinkat ning kokku läks see 10 €. Öömaja, kus pühakud õnnistavad igas toas sinu tegusid ja kukk lihtsalt karjus igal hommikul maast lahti, on tõesti külastamist vääriv koht. Rumeenia2

Küla on tuntud oma imelise värvilise ja rõõmsa surnuaia (video) poolest, mis on täis maalitud nekrolooge, kus ausalt on teada antud, kes suri viinasurma, kes lahkus liiga vara, kes aga töötas ja elas ausalt oma elu kõrge vanuseni.

DSC_1353_A

Lisaks külakirikule on lähedal ka Sapanta-Peri kloostri kirik – kõrgeim puukirik Euroopas, mis on pühapäeval täis rahvarõivais palvetavaid ja laulvaid naisi – see oli midagi uskumatult mõnusat!

Advertisements

4 comments

  1. Pingback: Armeenia küla Tsahkadzori toiduelamused | küllusesarv

  2. Pingback: Armeenia kodused kotletid ja Hankavani kuumaveeallikad | küllusesarv

  3. Pingback: Moldaavia köögist I | Küllusesarv

  4. Pingback: Modaavia köögist II | Küllusesarv

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja / Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja / Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja / Muuda )

Google+ photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google+ kontot. Logi välja / Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: